Semolinový chleba ze žitného kvasu

30.09.2019

Semolina má velmi specifickou chuť, a proto ji mám velmi ráda. A chleba z této tvrdé pšenice vydrží velmi dlouho čerstvý, vláčný a skvělý. Zkuste ho i vy.

Postup:

Nejdříve si nachystáme silný rozkvas/startér

  • 1 lžička žitného aktivního kvásku
  • 75g vlažné vody
  • 75 g celozrnné žitné mouky

Dobře promícháme a v pokojové teplotě, prokvasíme do kopečku a bublinek (cca 6 hodin). 


A teď přijde na řadu těsto:

  • 700 g vlažné vody
  • 150 g rozkvasu
  • 1000 g semolina rimacinata
  • 22 g mořské soli

Autolýza 

Nejdříve smícháme všechnu mouku a vodu tak, aby nezůstalo suché místo. Počkáme alespoň 2 hodiny, až nabobtná mouka a přidáme zbytek surovin - sůl, kvas. Těsto dostatečně lehce vyhněteme, je potřeba řádně vypracovat lepek. Těsto předěláme do naolejované mísy a budeme překládat každých 30 minut.

Proces překládání:

Po uplynutí doby chytneme kus těsta, lehce vytáhneme a přeložíme na druhý konec mísy. Takto objedeme celou mísu. Tento proces zopakujeme alespoň 4x. Poté ho uložíme na noc do chladničky.

Kynutí těsta:

Těsto musí dobře prokvasit, aby nebylo hutné, suché a poté nechutné. To poznáme přibližně tak, že zvětší svůj objem o 1/3 až 1/2. U semoliny se mi osvědčila 1/2.

Předtvar:

Vyklopíme těsto na desku, je krásně lehké a plné bublinek. Rozdělíme na 2 kusy, lehce stočíme a umístíme pod misku, aby těsto neoschlo. Necháme odpočinout 30 min. Poznáte tak, že těsto krásně povolí a dá se s ním lehce pracovat. 

Stáčení chleba:

Rozprostřeme obdélník, překlopíme jednu stranu, druhou a od shora začneme rolovat a zároveň utahovat. Pomazlíme lehce moukou a vložíme do ošatky. 

Finální kynutí a pečení:

Ošatku vložíme opět do lednice a necháme řádně nakynout. Dobře nakynutý, ale nikoliv překynutý bochník, vyklopíme na sázecí lopatu, nařízneme vzor a dáme péct do dostatečně vyhřáté a zapařené trouby na 265 st na 9 min. Vyvětráme, snížíme teplotu na 190 st a dopékáme dalších 30 min. Bochník na poklep zvoní.

Pokud pečeme v nádobě, vyhřejeme troubu i s nádobou na maximum, poté vložíme bochník, přiklopíme, stáhneme na 250 st a přiklopené pečeme 20 minut. Víko odklopíme, stáhneme teplotu na 180 st a dopečeme přibližně 15 až 20 minut. Každá trouba peče trochu jinak, přizpůsobte té své.

Dobrou chuť Vám přeje pekařka Barča.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.