Bezlepkový chléb - Šumava
Není nic úžasnějšího, než se zakousnout do čerstvého křupavého chleba vonícího kmínem a nechat po něm stékat máslo. Cítíte tu úžasnou chuť?

Ingredience
- 420g rozkvas mix B 110%-ní
- 60g vlažná voda
- 200g voda + 1 PL psyllium
- 100g Mix per panne
- 100g Mix B dunkel
- 50g teffová tmavá
- 10g soli
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce drceného kmínu
Postup
1. Lžíci kvásku rozmícháme s 220 g vody a poté přidáme 200 g mouky Mix B. Necháme vykvasit cca 12 hodin. (Vždy si pomáhám gumičkou, kterou nastavím na sklenici ve chvíli promíchání, jakmile dosáhne dvojnásobku a víc, rozkvas je hotov. Druhým způsobem, jak poznat rozkvas na vrcholu, je plavací test. Do skleničky nalijeme vlažnou vodu, čajovou lžičkou nabereme rozkvas a vložíme do skleničky. Pokud rozkvas plave, je připraven, pokud klesne ke dnu, ještě není dostatečně nastartován, pokud se rozpouští, je překvašený.
2. Do misky nasypeme psyllium (nebo pomleté lněné semínko) a zalijeme vodou. Necháme 5 minut nabobtnat. Poté přidáme rozkvas, olej a sůl a důkladně promícháme. Pak vsypeme všechnu mouku a kmín, zbylou vodu a v robotu vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme odpočívat asi 2-4 hod.

3. Následuje finální stočení bochníku. Nejčastěji ovál nebo kulatý.
4. Kynutí chleba v ošatce trvá cca 1-2 hodiny.
5. Pečeme na 260°C 20 min v zapařené troubě, vyvětráme a dopékáme 40 min na 205°C. Během dopékání několikrát postříkáme vodou.
6. Po dopečení chleba poklepáním zespodu "zvoní".
7. Pokud pečeme v remosce, minimální doba pečení je 1 hodina. Chleba musí zespodu znít dutě.
