Bezlepkový chléb - Šumava

03.11.2018

Není nic úžasnějšího, než se zakousnout do čerstvého křupavého chleba vonícího kmínem a nechat po něm stékat máslo. Cítíte tu úžasnou chuť?

Ingredience

  • 420g rozkvas mix B 110%-ní
  • 60g vlažná voda
  • 200g voda + 1 PL psyllium
  • 100g Mix per panne
  • 100g Mix B dunkel
  • 50g teffová tmavá
  • 10g soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce drceného kmínu

Postup

1. Lžíci kvásku rozmícháme s 220 g vody a poté přidáme 200 g mouky Mix B. Necháme vykvasit cca 12 hodin. (Vždy si pomáhám gumičkou, kterou nastavím na sklenici ve chvíli promíchání,  jakmile dosáhne dvojnásobku a víc, rozkvas je hotov. Druhým způsobem, jak poznat rozkvas na vrcholu, je plavací test. Do skleničky nalijeme vlažnou vodu, čajovou lžičkou nabereme rozkvas a vložíme do skleničky. Pokud rozkvas plave, je připraven, pokud klesne ke dnu, ještě není dostatečně nastartován, pokud se rozpouští, je překvašený.

2. Do misky nasypeme psyllium (nebo pomleté lněné semínko) a zalijeme vodou. Necháme 5 minut nabobtnat. Poté přidáme rozkvas, olej a sůl a důkladně promícháme. Pak vsypeme všechnu mouku a kmín, zbylou vodu a v robotu vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme odpočívat asi 2-4 hod.

3. Následuje finální stočení bochníku. Nejčastěji ovál nebo kulatý.

4. Kynutí chleba v ošatce trvá cca 1-2 hodiny.

5. Pečeme na 260°C 20 min v zapařené troubě, vyvětráme a dopékáme 40 min na 205°C. Během dopékání několikrát postříkáme vodou.

6. Po dopečení chleba poklepáním zespodu "zvoní".

7. Pokud pečeme v remosce, minimální doba pečení je 1 hodina. Chleba musí zespodu znít dutě.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky