Kváskový chleba základy
Níhov č. 27 - bududub
Pečení se koná 10:00-16:00 ve světnici domu č.27 v Níhově. Společně s Petrou Burianovou si upečeme pšenično-žitný chleba z předem připraveného těsta, žitnou cihličku, zaděláme na pšenično-žitný chleba a projdeme celý proces od nakrmení kvasu přes zrání těsta až po vytažení voňavého a křupavého chleba.
Popis
Máte pocit, že upéct chleba je těžší než stavba vesmírné lodě? Nezoufejte, není tomu tak. Stačí jen pár maličkostí, které je potřeba se dozvědět a chleba se pro Vás stane hračkou. Naučíme se, co je kvas a jak o něj pečovat. Probereme mouky, pojmy spojené s pečením, ty známé i neznámé, abyste konečně věděli, o čem se v pekařských kuloárech mluví. Vychytáme běžné chyby a projdeme si celý proces výroby kvasového chleba. Jednoduše a s lehkostí. 6 hodin plných informací a mouky úplně všude.
Na kurzu si osvojíte:
- co je kvas, a jak se o něj starat
- jaké mouky jsou vhodné na pečení z kvasu
- pojmy autolýza, fermentolýza, jejich druhy a jak se od sebe liší
- jak pracovat s těstem, základní zákonitosti
- jak stáčet chléb do ošatky
- jak správně péct
- co vše ovlivňuje správně vyzrálé těsto
- druhy kvasu
Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.
Přihlášky zde
______________________________________________________________
Plundrové pečivo
Níhov č. 27 - bududub

Pečení se koná 10:00-17:00 ve světnici domu č.27 v Níhově. Společně s Petrou Burianovou
si upečeme pečivo z plundrového těsta, na které nedaly naše prababičky dopustit a dnes se z něj například připravují tolik módní croissanty.
Popis
Do válení plundrového těsta se doma pouští jen málokdo. A vlastně se není čemu divit. Připravit tento druh těsta je trochu složitější. Udělat plundrové těsto totiž vyžaduje jistou dávku píle a trpělivosti, výsledek ale stojí za to. Základy plundrového těsta se Bára učila v Bratislavě u výborného pekaře Sergeje Nováka a jeho techniku a mé poznatky Vám ukáže tak, aby to pochopil každý. Překládané kynuté těsto plné voňavého másla, krémů, džemů a čerstvého ovoce ze zahrady. To vše se v tomto zázraku skrývá a vy posunete své pekařské umění do jiných chuťových sfér. Toto těsto má nespočet možností, jak ho vytvarovat a naplnit. Budeme pracovat ručně, ale ukážeme si i proces na vyvalovačce. 7 hodin plných informací a mouky s máslem úplně všude.
Na kurzu si osvojíte:
- přípravu těsta
- přípravu másla
- laminaci – překlady těsta
- různé druhy tvarování
- jak na plundru z kvasu
- jak na plundru z droždí
- náplně
Součástí pečení jsou skripta s recepty. O občerstvení a pitný režim bude s láskou postaráno.
